Małe co nieco: tarta na dwa sposoby ?

Przy okazji #12wyzwańMSpl i lutowego postanowienia, że rzucamy sklepowe słodycze, szukamy co rusz nowych pomysłów na słodkie przekąski ale… możliwie najmniej tym cukrem przepełnione. Postanowiłam więc odrobinę zmienić przepis na tartę, którego dotąd używałam. W ten sposób powstała jej nowa wersja a w zasadzie nawet dwie! Jedna nieco mniej #fit, druga już odrobinę bardziej w tym klimacie.

Ciekawi…? W obu przypadkach wymieniłam w przepisie cukier, z białego na brązowy. A co z resztą składników? Przepisy znajdziecie poniżej, dodam tylko że wersja z czekoladą brzmi pysznie ale warto też spróbować tej drugiej!

Tarta z białą czekoladą i owocami

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/4 szklanki brązowego cukru

1 jajko

kostka masła

4 białe czekolady

pół szklanki śmietanki 30 %

+ owoce

Mąkę, cukier, jajko i masło mieszamy na jednolitą masę, dodajemy ociupinkę soli, gotowe ciasto wkładamy do lodówki na +/- 40 minut. Później je rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem lub wykałaczką na całej powierzchni, układamy w formie i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

1

2

Czekoladę łamiemy na kostki, możliwie najdrobniej, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Nie może się zagotować, czekamy tylko na rozpuszczenie! Później zostawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.

3

Wylewamy czekoladę na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy, na wierzch układamy owoce. Polecam borówki lub maliny, pycha!

4

6

***

Tarta z masłem orzechowym

Składniki:

1 i 1/2szklanki mąki

1/4 szklanki brązowego cukru lub 1/2 banana

1 jajko

kostka masła

+ masło orzechowe

Mąkę, cukier ( lub rozgnieciony banan ), jajko i masło mieszamy na jednolitą masę, dodajemy ociupinkę soli, gotowe ciasto wkładamy do lodówki na +/- 40 minut. Później je rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem lub wykałaczką na całej powierzchni, układamy w formie i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

1

2

Wystygłe już ciasto smarujemy grubą warstwą masła orzechowego, na wierzch posypujemy migdałami lub układamy plasterki bananów. I gotowe!

20170212_134507

My użyliśmy masła Harry Butter od Juicy Jar – mimo że wcześniej za tego typu specyfikami nie przepadałam, to masło nawet przypadło mi do gustu!

***

My uwielbiamy obie wersje tarty. Ta druga, bardziej #fit można by rzec, inspirowana była #12wyzwańMSpl ?

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top